Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

LilySlim Diet days tickers

LilySlim - Personal pictureLilySlim Diet days tickers

Sunday, 27 November 2011

jalan jalan makan angin

alhamdulillah mama selalu doakan baba murah rezeki dapatlaa kita berjalan jalan lagi kan dek..cuti sekolah telah pun bermula...aku dah janji ngan anak anak fruits aku nak bawak diorang gi jenjalan hehe...at the same time sian gak ngan family kakak dan mak aku jugak nak bagi diorang release tension asik le dok umah je kann...so 26-27/11/2011 laaa perjanjiannye bermula...

aku tak lah bawak diorang gi tempat yang mahal mahal...tak mahal pun kira susut gak laaa poket money...hahaha apa salahnye sekali sekala kann bukan selalu..kalo selalu tu kopak jugak laaa aku...hehehe..

sesungguhnya percutian aku kali nih agak berjimat cermat gak laa...psl bawak tukang masak..ha ha ha...selalunya setakat kitorang 3 beranak je..masak masak nih agak leceh le kann...but now dah ramai lagipun tmpt penginapan kami pun ada dapur aper lagi masakkkk ler tak reti reti...hehehe...

nih laaa antara masakan yang di masak dek chef aku nih...(kakak aku tu ler..) dia memang rajin bbenor nak memasak lagipun anak anak fruits aku tu mmg penjenis kuat kuat makan belaka so thats why le mak dia kene masak gak..selain drp pueh ati...diorang nak tambah berkali kali pun tak kisah...huhuuhu...


inilah makan malam kami sekeluarga malam tu...mee sop + mee kari...sungguh berselera mmasing makan malam tu maklum laa suasana tempat lain...kannn...


sorry ler gambor blurrr laa plak...hehehe...esok paginye plak..chef laa yang bangun awal...siapkan bekpes utk kami semua...ermmmmmm menyelerakan gak...but diet tetap diet...hehehe setakat jamah sesikit tu orait laaa kan...kalo tak ingat ermmmm punah le sudah diet aku...tapi aku jugak yg terseksa nanti..huhuhu banyak kali ingatkan diri sebelum jamah setiap makanan tu...

pas bekpes budak berdua nihh tak nyempat nyempat lagi nak gi bercebor dalam kolam air biru tu...dari semalam asik le dok sembang sembang sakan.."bila nak pegi nih..bila nak sampai nih...." semuanya bila..bila..bila...maklum le bbudak xcited nye mestilaaa lebih...hihihi


so pagi tu lepas bekpes...and pas dpt greenlight dari abah dan ibunye...errmmmpphh aper lagi...yaaaaaa...tu dier berendam sakan le...kome ha ha ha


termasuk le bonda dan ayahanda tercintanya tu....happy bila nengok diorang semua happy..Adek pun nak berendam jugak yee....mmmm alahai anak mama.... mmula kasi rendam rendam kaki dulu..

bila dah naik syokkkk.....

baba...kasi terjun laaa kasi terjun laaaa adek....hehe

haaaaa amekawww....huhuuh pasnih bleh laaa adek berlatih berenang mane tau bleh wakili negara jadik perenang paling muda di bawah 1 tahun...ha ha ha ha.....bangga mama nngan baba...hihi..verangannn sudahh..

Wednesday, 16 November 2011

Ku tatap gambar wajahmu..

tiada apa yang lebih menggembirakan mama bila tngok adek kenyang dan seronok bermain tiap tiap hari...
 bila adek sihat mama pun senang hati..membesar laa wahai anak biar menjadik anak yang solehah dan mendengar kata mama dan baba insyaAllah..setiap detik dan saat adek membesar akan mama rakamkan buat tatapan mama dan baba bila adek dah membesar dan beransur dewasa..


Ku tatap gambar wajahmu..
Sinar mata itu..lirik senyumanmu..pesona yang membelai..
wajahmu bercahaya..memberi bahagia..tiap yang memandang
hati jadi salju..kau terlalu istimewa..kasih sayangmu terpancar..
seikhlas..tiada batasan..terus membara..

cukup cukup la tu makeup kan umah

haaa..aaa kemaruk benor touchup sana sini..bila sampai mase malas kangggg hancusssss..hehe aper lagi umah nih le...(blog tersayang aku nih..)..tau tau je bersawang sana sini mcm umah antu..ha ha ha


apa apa pun insyaAllah akan aku cuba menjadik rajin kemas blog...hehe

Akhirnya rumah baru siap..

hehe..maksud aku wajah baru blog aku nih...baru le sesuwaaaaiii gitu..sedap mata memandang tak serabut...kene dengan warna dan jiwa aku yg ceria lagi sentimental nih hua ha ha ha....seharian aku ngerjakan akhirnya terkemas kini gak ler blog aku nih...

ermmmm..pas maghrib tadi aku tersungkur jap ngan  Maisarah..siap pesan kat baba.."kalo keluar gi surau kang ..baba kunci pintu ngan pagar sekali ekk..takot mama tak sedar..kang.."

 jaga jaga je dah kul 9 mlm...huhuhuh memang kalo kerat 16 tak sedor gamaknye...itupun Maisarah merenggek mintak susu terus aku bangun wat kan dia susu dan ke dapur goreng ikan masak nasi...rase mcm mimpi je..alamakkk malasnya nak wat gulai bagai...jerit kat baba.."kite makan nasi goreng je laa ekk malam nih..." lagipun dah lame aku tak goreng nasi cili padi kaw kaw...semenjak berdoyot nih...hehe

so malam nih skip lerr...esok sambung diet balek...

nasi goreng aku tak mcm nasi goreng....pasal nasi panas panas terus goreng..mane mauunye...errrkk jadik le..janji dia tergoreng dalam kuali gak...hehe dengan berulamkan daun bawang dan ikan goreng...lengkap le menu malam kami sekeluarga malam nih.....

seharian dok sini..

jangan mama jadik cenggini sudah laa...hehehe baru iyeeee...masok spital mental plak kang..!
inilahh keje baru aku skarang nih...hehe sambil golek golek sambil wat keje...rasenye ini je kot yang paling sesuaiii..utk orang mcm aku..hehe sehari suntuk tak tido pun takpe..janji tak memenatkan..agak2 letih ngantok tido je depan komputer nih..teror tak teror...hihihihi...namun tanggungjawab mama pada adek + baba..mama tak lupa ok..

Tuesday, 15 November 2011

mama gosok gigi rimau malam tadi...

adek tolong tido lame ckit ye..hehe mama nak tumpang tido sebelah adek jap...malam tadi mama gosok gigi rimau tu yang tak tido sampai laa nih..ngheheeeeeeeee..:P


gosok punye gosok tak gak putih putih...acu nengok....nih....

koje tengah malam..

adohaiii mata ku dah mcm sportlight je malam nih...tu le bahana terlebih lebih tido siang...nasib le tugasan ku hanya kat umah jerkk...
 hehe ttiba plak perut nihhh seakan lapar mintak di isi laaa plak...so aperlagi...kalo lapar makan ...x yah nak stress stress ok...ahak ahak...so menu di tngh malam ku nugget daging goreng...

takpe..esok je kite bakor lemak lemak tu ok....aku gitu ler bila rase rase terlebih makan aper lagi..huk hak huk hak...berhempas pulas buang kalori hehe...

tak cukup dengan yang tu....yang nih pun wat jugak tu...hehe...

sekadar nak kluarkan peluh je..takde le wat sampai bermati matian...huhu yang penting...agen pembantu di atas nunnnn ada membantu...pasti ok no problem laaa....dan hari hari tatap je idola idola nihh...hehehe
pasti lagi bersemangaatt...

peeeeewwwwiiittttt...cayalaaa..

uppsss..mama salah lagi!

ntah nape malam nih aku lewat sikit tido..selalu tu waktu cenggini dah join dua beranak nih gedeboom...hehe mgkin malam nih idea nak nulis blog mencurah curah kot...apa apa pun layan kann aje le..yeeee..

siang tadi bawak Maisarah gi hospital just gi utk checkup biasa je...alhamdulillah berat Maisarah meningkat dari hari ke hari..tadi timbang dah 6.4kg...huhuhu ada mase aku tak larat nak dukung dah.. gilir gilir ngan baba nye je...doc pun just tanya perkembangan Maisarah semuanya normal..alhamdulillah next appointment 5/4/2011 pulakk...

cuma tadi sewaktu doc arahkan aku gi amek darah Maisarah..tak tersangka pulak kes yang gini berlaku pada aku...pas aku letak borang amek darah tu dalam bakul kat bilik amek darah tu..aku terus duduk menunggu giliran sambil riba si tecik nih yang dah kekenyangan menyusu terus tertido...aku pun beraleh tempat duduk bebetul depan pintu bilik yang ternganga luas...sambil tu mata aku terbaca nota yang tertepek kat pintu bilik..."ibu bapa di kehendaki duduk di luar sewaktu proses pngendalian di jalankan..Terima Kasih"..

dalam hati kate.."woo tak leh masuk..maklum le hospital gomen.." hehe kene le patuh arahan..kang tak pasal kene sound plak kangg..tengah ati aku dok ngomel sensorang tu...sempat lagi suh baba adek gi basuh botol susu jap sementara tunggu giliran...

ttiba aku dengar misi panggil sambil pandang muka aku angguk suh masuk...huhuhu dalam ati kate "aikk..cepat plak..belum panas lagi punggung duduk dah panggil..bagusss le cenggini ada kemajuan..cepat takyah tunggu lelama.." aku terus dukung Maisarah sambil bergegas masuk..terus aku letak Maisarah atas katil dan berlalu nak keluar semula..rupanya adek dah terjaga aper lagi melalak jam jam tu jugak tengok aku nak pergi tinggalkan dia...huhuhu manja sungguh dia dengan aku...takleh tinggal seminit pun...sorry sayang mama keluar kejap je..mama tunggu adek kat luar ye..adek dah siap nanti mama masuk amek adek balek ok...

sian sungguh aku dengar jeritannya tersedu sedan mintak jangan tinggalkan dia..adohaiiii la anak...

aku terus duduk kat luar sambil dengar jeritan Maisarah namun dalam hati aku berkata kata plak..."aiikk aku yg baru sampai dah kene panggil..tapi tadi sebelum aku ...ada parents lain yang menunggu sama..." huhuhu hati aku dah mula cuak...errrkkk betul ke nama Maisarah tadi yang misi tu panggil errrkk...adohaiiiii....tengah aku ding dong ding dong...misi pun keluar panggil aku amek adek...cepat cepat aku masuk dalam dapatkan si tenit aku tu.yang dah merah padam mukanya menjerit..siannnn dia penuh mukanya dengan airmata..

terus aku mention nama Nur Maisarah Hasinah..mulut nih terpacul cakap..doc pulak bagitau nama lain...arrrghhhh!! dah ku telah mesti silap nih...adohaiiii mcm mane nih..misi kat sebelah tadi mula salah kan aku..."tadi saya panggil akak kata ye.." aikkk...ye ke..."akak salah dengar kot...maklum le awak panggil tadi pun slow sangat..awk pandang saya sambil angguk..akak ingat giliran akak le.." adohaiii mcm mane doc...?"

nasib doc kate "takpe tukar pek darah nih je.." berkali kali aku tanye "betul ke doc..takde ape ape nih..." ngan muka kesal..aku pun berlalu dapatkan baba adek tngh tunggu kat luar...baba perasan muka mama dah lain mcm..terus dia tanya "kenapa ..kenapa..?" baba plak panik...aku pun citer le aper yang berlaku...aperlagi lagi sekali aku kene bebel sampai dalam kereta..sampai rumah...sampai ke petang sampai ke malam tak sudah..."hissshhh..mama nih kan nasib le budak tu amek darah jugak..kalo di buatnya budak yg sepatutnya masuk dulu tu kene tebuk pale...tak pasal pasal adek pulak yang kene..." baba bebel kan mama...

aku just diamkan diri..tahu diriku bersalah..uwaaaaaaaaaaa maap kannn..mama dek!...

Monday, 14 November 2011

adek ...adek

adohaiiii..sian adek kelmarin jatuh katil lagi...nasib baik tak apa apa..kali nih kali kedua adek jatuh katil......panik gak mama..tp panik mama tak mcm memula adek jatuh dulu tak bermakna laa mama wat tak kisah je...but mama masih boleh cool lagi....kalo tak silap mama umur adek 2 bulan masa jatuh kali pertama dulu...maklum le ubun2 lembut lagi ishhhh mmg rasa pastu tobat taknak tinggalkan adek sensorang lagi...kalo tak silap mama ada simpan gambo adek ngan pale benjol tu...hehe nanti mama selongkar album..haaaa jumpa pun..


nasib mase nih pale adek baba dah gondolkan..tu senang nampak benjol nye...cepat cepat mama tuam dengan tungku panas...hati mama risau sangat sangat...baba balek je mama terus citer kat baba..aperlagi bebel baba 2..3..hari tak abis abis...mama ckp mama tak sengaja time tu mama tngh bersiap siap..mama letak adek dalam carry pastu mama letak carry tu atas katil...ntah mcm mane adek lonjak lonjak..ttiba adek menggelungsur je dari atas carry tu ke bawah ...mcm kilat...mama betul betul menyesal sangat sangat...

tapi menyesal mama teruji lagi sekali...mama nak basuh botol susu adek..mama rasa dah sendal ngan bantal tempat adek golek golek tu...ntah mcm mane adek lagi skali tergolek jugak...ttiba mama dengar meraung je suara adek jeritttt...berlari mama dapatkan adek...huhuhu tak sempat rupanya jugak mama nak selamatkan adek...lagi sekali adek benjol kat dahi kali nih...


alahaiii sian anak mama...

Friday, 11 November 2011

sambung lagi...

kitorang kat kampung tiap tiap tahun raya haji dapat daging kerbau diorang kat sini korban kerbau..daging dia mcm daging lembu gak laa..but one thing aku rasa daging kerbau nih tak le hanyir sangat bau dia mcm daging lembu...


so seperti biasa la bila dapat daging korban..menu utama yang pasti wat sop kaw kaw punye..hihi but time mak mertua aku tengah lentang lentung kat dapur ngan adik ipar aku...time nih aku tngah tido kan Maisarah..dengan aku aku.. skali turut membuta baekkk punya...heheh bagussssnye menantu kann...sabauu jela...bangun bangun je aku tngok sop dah siap...walllahhhh cayalaaa...ape lagiii..slurrrrpppp la...


so diet aku selamat lagi...tnghari tu makan sup jeee...burrrpp! sungguh menyelerakann...

kesinambungan al kisah

bila dah start menaip kat blog nih..eemmmm macam macam plak rase nak cerita..hehe blog nih umpama rakan sembang suara hati laa nih bagi aku..maklumler kat umah nih takde sapa kecuali Maisarah..nak sembang ngan dia bukannya dia reti mende pun...so luahkan je laa kat dalam nih ...so sambung citer balek..

tengah tengah aku menaip kat blog nih..Maisarah tengah tido so amek kesempatan laa nih..kang nanti kalo dia dah jaga alamat ler asik gaduh je ngan dia pasal ngaco aku tngh meluah perasaan..hehe dia pulak mintak mama dia layan maklum ler budak kecik yang masih perlukan kasih sayang dan perhatian...

cuti raya haji kat kampung hari tu..diet aku alhamdulilah tak le over makan...Jumaat tu kitorang bertolak ke kampung sampai dalam kul 8 malam mcm tu..so sabtu esoknya kitorang sefamili berpuasa sunat..so kurang le makan siang tu...juadah berbuka pulak kitorang wat "western" + "kmpung style" ha ha ha...amende tu........ yang benornya..aku bercadang nak wat ayam goreng rempah je..kunun kunun buka nanti aku nak ratah lauk je laa..tngh2 aku perap ayam...mak mertua aku kata..bakor je la ayam tu...takyah goreng since bara api kat luar untuk bakar lemang pun ada....ermmmmm ape lagi kalo dah bakor ayam....aper kata kita wat coselaw gakk adik ipar aku cadangkan pulak...hehehe...cantikkkkkk!..

lama nye tak jenggah blog

huhu..utk bulan november nih blum lagi nak tulis ape ape..bnyak gak perkara yang terjadik di awal bulan sebelas nih benornya...tapi ntah kenapa mcm berat je nak menaip..hehe mcm tak terkeluar je perkataan dari suara hati nih...ehh ehh tapi now dah terkeluar dah nihh ok laa tu...so kiranya nih dari suara hati aku yang paling dalam laa nih...hihi

hari raya korban telah pun seminggu berlalu..aku beraya kat kampung baba..seronok Maisarah balek kampung jenguk opah + atuk...diorang pun rindduuu gak dengan Maisarah..maklum laa kalo tak silap last kitorang balek kampung cuti Hari Raya Aidilfitri yang lepas je...

beraya kat kampung berjalan mcm biase je...pagi pagi mcm biase la sediakan sarapan..bersolat hari raya..makan makan dan kami sefamili sempat jugak lah menziarahi sedara mara yang uzur khabarnya...aku pun seronok gak bila balek kampung nih..rase mcm tak nak balek klang plak..hehe masa mmula nak balek mcm malas je..tapi bila dah sampai kampung rase mcm taknak balek ke sini pulak...

nasib la cuti raya haji jatuh hari ahad so baba adek dapatla panjangkan cuti hingga ke isnin pastu dia sambung lagi ke hari selasa..wahh seronok seronok...bila ada di samping dia..hehe..kami bertolak dari klang hari Jumaat...baba adek amek cuti 1/2 hari ..pas solat jumaat kami bersiap2...dah nak balek kampung...yahooooo!

juadah kami sefamili mcm biasa laa menu wajib lemang..dan rendang..


but aku pulak mcm tak kene je kalo raya takde nasi impit dah kuah kacang my peberet menu di hari raya...

kuah kacang aku spesel sikit letak ayam..huhu baru ada kick..resepi turun temurun dari arwah wan aku...mmmmm bila sebut arwah wan..teringat pulak dekat arwah abah...hati mula jadik sebak..:(

Wednesday, 26 October 2011

punah punah...Part 2

balek dari umah yong aku....kitorang gi singgah minum petang kat Jalan Raja Jumaat pekena rojak mamak + mihun sup + cendol...baba dah jeling jeling kat aku sambil kata.."ma..boleh ke nih...?" aku just ckp kat dia.."mama.. cuma mkn sejemput sejemput je ekk belen baba abiskan ok"...hehehe sian baba jadik alam flora..tukang mengabiskan makanan..takpe biar baba gundu jangan mama...alaaa metabolisme baba tinggi berbanding mama...makan bnyak mane pun baba muke je nampak chubby badan steady lagi..hihi

gitu laa kalo hari coti..makan makan makan....lelebih lagi bila kluar je dari rumah...huhuhuhu sampai je umah mula kejar timbang dengan cermin panjang...posing kat depan cermin..errkkk! mmmm...

punah punah...Part 1

nihhh yang malas kalo coti nihh hehehe..sebab diet aku pun hancur berkecaiiii...pagi pagi dah gi terpacak kat gerai Nasi Lemak kolam pancing..huhuuu nasi lemak sambal sotong walllaaahhh dengan nasi nye yang panas berasap..kuah sambal sotong yang merah pekat berkilat..melimpahi nasi yang masih panas panas berasap...huhuu godaan godaan...bau pandan yang menusuk hidunggg...aduuhhh sungguh dasat skali iklan nasi lemak aku...ha ha ha harap maaf ye gambar tidak boleh di pamerkan di sini kerana di khuatiri akan menaikkan nafsu makan ku di lain hari....ahak ahak...

ermmmm...syokk sangat bila kapel kita coti hari nih..Maisarah pun sronok je bila baba ada kat umah..ngada ngada dia pun terlebih lebih hari nih..apa apa pun mama sayangggg adek buah hati pengarang jantung hati mama..mmmmuuuuuaahhh...ok semua my lovely jommm bersiap kita nak gi lawat nenek umah mak yong pas sarapan kita blehh laa berangkat ok...

jam hampir ke pukul 9 pagi...aku dah bersiap siap nak pegi lawat mak..bukan jauh mane pun kalo jalan tak jem dlm 1/2 jam sampai le..hari nih jalan lenggang maklum le hari coti..perjalananku berjalan lancar alhamdulillah...sampai je umah yong.. aku terus menerpa ke bilik mak sambil mengelek Maisarah..tngok mak tngh baring sambil mata terpejam..ku kejut mak pelan pelan sambil urut urut tangan dia..takut dia terkejot..mak menyahut..lemah je bunyiknye...aku tanya "mak kenapa nihh..? dah sarapan dah..?" "dah..sarapan roti je.." balas mak...."mak kenapa nih..lemah je..demam lagi ke..?" bertalu soalan aku...yong aku takde gi hantar barang dagangannya kata anak buah aku...

aku melepak tepi katil mak sambil kepok Maisarah..akhirnya mak bersuara..oowwhh rupanye dia baru lepas bersenam kakak aku kerjakan dia hari nihh..padan le dia lemah je...maklum le seharian asik baring je..time cuti2 nih le baru yong aku berkesempatan..

aku kate takpelahh untuk mak jugakkan..dia ngangguk je sambil tangannya main main ngan pipi Maisarah terkekek kekek si manja aku nihh..ngan neneknya..

Tuesday, 25 October 2011

alhamdulillah terlaksana sudah..

alhamdulillah rezeki adek ada tahun nih baba dapat sediakan untuk aqiqah adek..terlaksana sudah tanggungjawab baba..senang hati baba dan mama..sekarang nih semuanya di hujung jari tak perlu ada alasan untuk tidak melaksanakannya..

Dari Salman bin ‘Amir Ad-Dhabiy, dia berkata : Rasululloh bersabda : “Aqiqah dilaksanakan karena kelahiran bayi, maka sembelihlah hewan dan hilangkanlah semua gangguan darinya.” [Shahih Hadits Riwayat Bukhari (5472), untuk lebih lengkapnya lihat Fathul Bari (9/590-592), dan Irwaul Ghalil (1171), Syaikh Albani]

Dari Samurah bin Jundab dia berkata : Rasulullah bersabda : “Semua anak bayi tergadaikan dengan aqiqahnya yang pada hari ketujuhnya disembelih hewan (kambing), diberi nama dan dicukur rambutnya.” [Shahih, Hadits Riwayat Abu Dawud 2838, Tirmidzi 1552, Nasa’I 7/166, Ibnu Majah 3165, Ahmad 5/7-8, 17-18, 22, Ad Darimi 2/81, dan lain-lainnya]

Dari Aisyah dia berkata : Rasulullah bersabda : “Bayi laki-laki diaqiqahi dengan dua kambing yang sama dan bayi perempuan satu kambing.” [Shahih, Hadits Riwayat Ahmad (2/31, 158, 251), Tirmidzi (1513), Ibnu Majah (3163), dengan sanad hasan]

Dari ‘Amr bin Syu’aib dari ayahnya, dari kakeknya, Rasulullah bersabda : “Barangsiapa diantara kalian yang ingin menyembelih (kambing) karena kelahiran bayi maka hendaklah ia lakukan untuk laki-laki dua kambing yang sama dan untuk perempuan satu kambing.” [Sanadnya Hasan, Hadits Riwayat Abu Dawud (2843), Nasa’I (7/162-163), Ahmad (2286, 3176) dan Abdur Razaq (4/330), dan shahihkan oleh al-Hakim (4/238)]

Monday, 24 October 2011

bulan mengambang..pak ngah la yg baleekkk..

akhirnya kluar jugak ko hari nih tapi mcm tak lawas le pulak..mmmm just makan pil nih 2 biji ok kot..


nih pun yong aku yg perkenalkan..katenye mmg lawas pas mkn..aku try le plak..sakit tu takde laa sangat...tunggu dan lihat je laaa pas nih..huhuhu...patutnya 11hb dia sampai..but last month lewat 17hb 'dia' baru tiba..bulan nih 25hb plak baru 'sampai'...urgghhh.. whatever la..janji dia sampai..hihi... patut le angin baran mama nih asik melanda je ..2..3 hari nih...sian baba + adek jadik mangsa..nasib laaa baba memahami..thanks ba..luv u...

korang rasa tak ape yang aku rasa..?

hoyyyeee...esok baba coti dek..sempena deepavali..


so pada penganut penganut hindu..HAPPY DEEPAVALI FOR ALL OF YOU...bila aku nengok iklan iklan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang kaum..bulu roma aku meremang..sebak nak menagis mula menguasai diri..huhuhu ...itulaa namanye ada semangat patriotik...ha ha ha korang pernah rasa tak mcm tu...?

lagi satu bila perarakan menyambut HARI MERDEKA kat dataran Merdeka..pasti perasaan mcm tu terbit dalam diri aku...hihi lelebih lagi bila nengok barisan tentera laut..tentera darat bertambah meremang bulu tengkok bulu roma aku..korang rasa tak..?

malam tadi pun lepas gi econmart baba bawak ronda gi pekan klang jap..huuhuhu sakan memember bragama hindu kita bershopping nak raya laa katekan...mcm gak kita beraya semua nak beli..semua nak nampak baru baik dari segi pakaian..barang rumah..mcm mcm le lagi...tapi kitorang tak turun pun just ronda ronda tengok keindahan malam...

dalam perjalanan balek Maisarah tertido atas pangkuan aku..mmmm.. adek nih kalo bawak berjalan gini le gayanye suke tido pantang roda kereta tu pusing..mate dia pun lalok..hehehe..aper lagi sampai je kat umah terus tidokan dia..mama plak amek kesempatan..merehatkan kaki dengan foot patch..hihi

laa sayang sayang laa musyuk musyuk

tngh mama sibuk sibuk nak ke dapur rupanye baba dah balek..sian baba penat ..mama wat nasi goreng kampung + telur dadar + teh panas kegemaran baba..penat penat baba pun dia tak lupakan adek...sempat lagi mama snap 2 beranak nih dok main main..Maisarah pun happy giler bila baba dia balek..

maklum ler inilahh masa dia nak manja ngan babahnye..sok ppagi baba dah gi keje..siang je ada mama di sisi..tngok muka nakal Maisarah nih..bila flash kamera kene pada dia sibuk nak pandang kamera mama pastu..ishh sakan org nak amek gambar dia mula laa nak posing..ngada ngada..hihi.. luv both of u...u r sunshine in my life forever and ever..

econmart nak tutup kejar dapur arang

malam tadi gi econmart nak cari dapur arang..semata mata... hehe bagai tak sempat nanti siang ye..pasal hari tu ada nampak dapur arang tu kecik je sangat kiut...kalo bwk gi berkelah di pantai mcm sesuai je ngan family aku yg kecik nih...hehe...tapi econmart lagi 1/2 jam nak tutup dah adoiii..sempat ke lagi nih...baba kate sempat "jommmm..." mama dokong je Maisarah masuk dlm kete..vrooommmm..baba bawak..

sesampai je econmart hampir hampir nak tutup dah diorang tngh kemas kemas..ape lagi mama standby bukak langkah seribu terus menuju tmpat... di mana mama ada nampak dapur arang itu hari..pegi pegi je kat situ..aiiikk! mane peginye takkan dah abis kot...baba suh tanya budak econmart tu..taknak.. nak carik sendiri..last last mama terpaksa beralah jugak tanya ngan budak tu..lorrr rupenya dah beraleh tempat padan lerr tak jumpa...inilaaa dia dapur arang tu...hehe nak bawak gi makan2 tepi pantaiiii or air terjun senang..hihi

antu setan pelesit..makhluk perosak gi jauh dari aku ok

bende bende mcm gini memang suke melekat kat tengkuk nak bagi kita jangan aman...sentiasa je dalam keresahan berpanjangan..urrggggghh tak bleh jadik aku kene bangunnnn jugakk buang semuanya jauh jauh..WAKE UP MAMA WAKEEEEEEUPPPPPP!!!...huh!

aku gi kutip baju masuk mesin basuh...kemaskan katil..tukar cadar..tukar sarung bantal ..sapu sampah kemas kemas kemassss....oohhhhhhhh tidakkk! Maisarahhhhh..mama kemas kat depan ko gi belakang tolong mama kemas belakang pulak yeee..aduuhhh!


perut mama dah mula sakit sakit nihh..adoiiii keluar nye idakkk jugakk urgggghhh...nasib waktu nihh ko dah tido dek...

dalam malas malas nihh mama kene gi dapur gak..nak masak utk baba..jap lagi sian baba..balek mesti lapor...adek tido lame sikit ye sayanggggg...huhuhu...

angin mama tak baik sangat 2.. 3 hari nih...

adoiii mama rimas sangat sebenarnya bila tiba angin monsun barat daya nih sampai...hari nihh teramat amat malas nak ke dapur tak tahu ler kenapa..nak masuk dapur mcm benci jer..adek pun meragam hok hek hok hek wat mama lagi tensenn..tak pasal2 adek pun kene ngan mama..huhuhu

seksanye bila berkeadaan mcm nih..semua serba tak kene di buatnya...semuanya serba malas nak buat...angin baran pun tiba bende kecik nak jadik besar...huh!

tolonglaa pergi dan berakhir cepatt..tak sanggup nak tanggung dah...

Sunday, 23 October 2011

ehh! adek dah pandai sebut "maa..ma.."?

mmmm...hari nih aku mula berdiet semula..but pagi tadi aku terlewat amek sarapan pagi..selak selak dalam peti es..ada coklat cudbury huhuhu..just amek segi empat kecik tu dlm 3 ketul..hihi aci tak bekpes aku hari nihh...

huhuhu diam tak diam dah dekat tengahari dah....aper nak masak nih ekk...?? ayam ada..daging cincang ada..isi ikan dowri pun ada lagi....mmmmm kene goggle resepi laa nihh nak carik idea nak memasak...tngh2 nak goggle resepi Maisarah plak merengek beria ria...sambil sebut "ma...ma..." sambil tepuk tepuk tangan mama... ehhh adek dah pandai panggil mama ker....alamakk kalo la dapat di rakamkan 1st word dia nihh...huuhuu pasti mama gembira..namun takpelaa dek..mgkin mama salah dengar kot..
nanti mama buatkan adek nestum ekkk..hari nih mama terlambat nak buat bubur nasi adek..petang kang baru makan ye sayangg..pas mam nestum bleh tido..ok..

sebenarnya sejak 2 hari lepas mama prasan adek sebut.."ba...ba.." bila baba pergi tinggalkan adek..dalam kereta...adek nanges nanges sebut ba..ba sambil mata pandang arah mane baba pergi...huhuh so 1st word adek baba la...kannn...what ever la dek yang penting adek skarang kenal sapa baba and mama adek...kannn...

hampir sebulan arwah abah pergi tinggalkan kami

bila sebut pasal arwah abah...tup tap tup tap..masa berlalu 3 hari lagi genap sebulan arwah abah pergi mengadap illahi..terbayang bayang saat arwah abah sebelum dia meninggal jelas sekali dalam kotak fikiran nih...namun kenangan aku bersama dia tak sempat ku rakamkan...cuma ini sahajalah gambar terakhir yang dapat aku ambil sewaktu dia di Hospital Teluk Intan..waktu nih dia baru lepas operate mata...

aku rapat dengan arwah abah dari kecik..pasal tu aku lebih manja dengan arwah dan dia pun segala susah senang dia suka citer dekat aku..brbanding anak nye yang lain..tak bermakna dia membeza bezakan kasih sayang..cuma dia dengan aku tu lebih senang berbicara...atau berunding..adakalanya kkadang aku pun tak bersetuju gak dengan cara dia..cuma ape aku buat just diam..dan agak2 keterlaluan aku just tukar topik je..

aku perasan aku banyak amek peel arwah abah..antaranya panas baran..suke makan junck food..suke beli itu ini ikot kehendak hati bila ada duit...hehe namun mane tumpah nye kuah kannn ...dan aku juga tak suke berdendam lama2 bila brgaduh...sejibik mcm arwah abah..kalo bergadoh ngan adek beradek cepat2 je brbaik semula...tak nak pendam lame2....

namun kenangan tinggal kenangan..ini pun kenangan arwah lesen memandu dia yang aku amek dari dompet arwah lepas dia tiada lagi...


abah...sekiranya kau masih ada lagi...
pasti abah akan sentiasa call aku tiap pagi ptg sampai ke malam...
pasti abah akan sentiasa mengagah Maisarah..
pasti abah akan kata.."abah nak dtg umah ko.."

abah...kenapa hati ini rindu sangat padamu..
kenapa ttiba tiba air mata ini tumpah kerana mengenangmu..

abah..
orang rinduuu sangat dekat abah..
suara abah masih terngiang ngiang ..
gelak tawa abah..masih orang ingat..
segala gelagat abah..orang tak bleh lupa..

abah..
hanya doa ku kirim kan buatmu di sana..
semoga roh mu di cucuri rahmat..dan di tempatkan bersama
orang orang yang beriman dan beramal soleh..AMINNNN YA RABBALA'ALAMIN..

mak aku meracau tanya pasal mak dia (arwah nenek)

ttiba ada panggilan masuk dalam handphone aku..tak sempat nak angkat ...laaa battery abis plak..cessss terus aku capai charger dan ON semula hp aku tu...tengok tengok yg call yong aku..mmmm ngape plak nihh...aku try tepon dia balek...ttiba dia ckp "yang aku risau le ngan mak nih.." aku kate "haaaa...kenapa pulak demam lagi ke mak..?" memang dua tiga hari semalam dia demam ..melarat sampai ke anak branak kakak aku pun demam 1 family..tapi dah ok dah menurut kate kakak aku le..but malam tadi memang aku nampak dia uzur sangatt...

menurut kakak aku 2 hari semalam dia gi balek kampung jumpakan mak aku dengan adek beradik dia..dan ada urusan nak selesaikan pasal tanah  bahagian mak aku tu...mgkin dia letih sangat kot pasal dok lame dalam kerete diorang balek pun sampai umah malam..kate kakak aku...

tapi pagi nih tadi kakak aku bagi sarapan kat dia..dia taknak makan pastu dia asik ckp "mak aku mane..? mak aku...aku nak mak aku..." kakak aku dah mula resah sambil ckp "makk..dia dah meninggal mak jgn ckp yg bukan bukan mak...istighfar banyak banyak ye..." tu yang kakak aku terus tipon aku bagitau mak meracau...aku tanye "abis pas ko ckp mcm tu..mak mcm mane?" dia cuma angguk angguk je...



aku teringat dia pernah citer kat aku beberapa minggu yang lepas..dia kate "mak mimpikan arwah pakcik ko (bapak tiri aku..) dia datang pada mak riba pale mak..kiranya mak takde nanti mak tak mintak ape ape dari korang semua..hanya sedekahkan mak yassin malam jumaat ye..." MAAAAAKKK..arwah abah baru je pegi tau....bila mak ckp mcm tu..orang sedihhh sangat sangat ....

happy besday kakak

pepagi lagi dah update blog...blum sarapan blum buat aper aper lagi nih... cuma baru lepas nyusukan Maisarah...malam tadi mcm letih sesangat..huhuhu bukan letih aper nih letih psl banyak makan kot..hehe...
mau taknye pas balek dari Pantai Baru Klanang..terus balek umah jap rehat rehat..pas maghrib terus gi umah yong kakak aku psl sambut besday anak dia anak buah aku Rabiatul Adawiyah...HAPPY BIRTHDAY KAKAK SEMOGA RAJIN BELAJAR DAN DAPATKAN KEPUTUSAN CEMERLANG DALAM PEPERIKSAAN TAU!



semalam besday dia yg ke 8...tahun depan akan masuk darjah 2...aku pun terasa makin tua huhuhu ....nih gambar suapan dari ibu yang tersayang...


tak lupa juga buat nenek nye yang tersayang...nahh kek untuk nenek jugak...


kesian mak aku semalam nampak dia uzur sesangat...

Maisarah bersama sepupu sepupunya....so ape lagi makan makan time lee...


simple but nice...:)

Sehari di Pantai Baru Klanang, Banting

ermmm..pas membedal sakan Nasi Lemak pagi tadi..ttiba hp aku bunyik..tengok nama panggilan yang masuk.urggghhhh 'pompuan giler kuasa..' malasss la nak angkat...terus ckp ngan baba.."ba..jom la kite keluar kang dia datang malas nak layan pot pet pot pet dia tu..kang kalao bwk citer yang elok elok tentang arwah takpe..nihh kang isshh malas nak citer..jom laaa ba..."

 ..baba ngangguk tanda stuju..aku masih lagi membelek FB...aku dengar baba dan start enjin kete..huhuuhu cepatt plak mamat nih siap..dia terus angkat bakul susu Maisarah sambil dok bebelkan aku plak.."haa..kate tadi nak pegi jommm la ma..." :ok ..ok..nak siap le nih.." aku terus matikan si 2nd kenet aku nih terus amek baju2 Maisarah ngan segala pampers nye bagai...

destinasi kami...mane lagi huhuhu..tempat beristirehat bersama keluarga tersayangku..


sesampaii je kitorang terus carik pot yang bebetul bleh merehatkan badan sambil bersantai santai..yezzz..di bawah sepohon pokok ru dan mengadap pantaiii..cantikkkkkk...baba siap bentang tikar kluarkan segala keperluan Maisarah..si tecik nihh dah meragam nak mamaammm..aper lagi nasib tadi singgah Mc Donald pekan Banting beli bubur..so mammmmm bur nasik ye dek...auuuuummmmmmm sedappp..


sian dia lapar tersangatt dah tengahari pun kami sampai kann...ermmmm syokk nye dok bawah pokok ru..nihh sambil ngadap tepi pantai..angin bertiup nyaman sekali...Maisarah makan pun banyak hari nihh seronok agaknya dia..berselera di tiup angin pantai...huhuhu



aper lagi babah pun amek kesempatan ler..wat taik mata ha ha ha takper laaa sian babah seharian keje bagi laa dia rehat..luv u baba...


passs selesai... bagi Maisarah makan..dia main2 kejap atas walker bagi nasik turun ke perut jap..pastu dia pun join babah lepak sambil golek golek..huhuh...jelessss mama...


mama pun nak join gak korang golek golek..nasib org tak ramai lagi kat sini blehh aaaaarr bergolek gelantang ha ha ha...


beginilahh hasilnya..takde org nak tolong amekkan gambo kami nasib le kamera digital bleh delete delete kalo gambo tak jadik..kalo kamera dolu dolu..hampehhh buang kodak je kannn...hehehe sunggguhhh gembira kitorang harinihh....dengan tak sangka2 sambil golek golek 2 beranak nihh blehh di buaii mimpi lenaaa...huhuhuh


mama jugak terkebil kebil tak tido..perut rasa kebulurrrr...huhu terus kejotkan babah...suh dia carik makanan..setakat 2 tekak je kannn tapauuuu je laaa...


emmmm pas makan..legeeeee hehehe diet ntah mane ape ntah mane nengok nasi goreng telor dadar..semua lupe dahh...adoiiiii esok jangan main main lagi ok..no more freedom as today ok...ermmmmm...matahari dah tinggi baba..jom le kita kemas kemas dan berangkat...


sebelum meninggalkan pantai klanang mandikan Maisarah dulu siap siap..kang sampai umah takyah mandi lagi..adekkk cepat ikot baba gi mandi..kite nak balek dahh...jap lagi nak petang dahh..


ok malam kang kite nak gi umah mak yong sambut besday kakak rabiatuladawiyah plakk...nak ikot mama ngan babah lagi tak...jooooommmmmmmmm...