Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

LilySlim Diet days tickers

LilySlim - Personal pictureLilySlim Diet days tickers

Sunday, 27 November 2011

jalan jalan makan angin

alhamdulillah mama selalu doakan baba murah rezeki dapatlaa kita berjalan jalan lagi kan dek..cuti sekolah telah pun bermula...aku dah janji ngan anak anak fruits aku nak bawak diorang gi jenjalan hehe...at the same time sian gak ngan family kakak dan mak aku jugak nak bagi diorang release tension asik le dok umah je kann...so 26-27/11/2011 laaa perjanjiannye bermula...

aku tak lah bawak diorang gi tempat yang mahal mahal...tak mahal pun kira susut gak laaa poket money...hahaha apa salahnye sekali sekala kann bukan selalu..kalo selalu tu kopak jugak laaa aku...hehehe..

sesungguhnya percutian aku kali nih agak berjimat cermat gak laa...psl bawak tukang masak..ha ha ha...selalunya setakat kitorang 3 beranak je..masak masak nih agak leceh le kann...but now dah ramai lagipun tmpt penginapan kami pun ada dapur aper lagi masakkkk ler tak reti reti...hehehe...

nih laaa antara masakan yang di masak dek chef aku nih...(kakak aku tu ler..) dia memang rajin bbenor nak memasak lagipun anak anak fruits aku tu mmg penjenis kuat kuat makan belaka so thats why le mak dia kene masak gak..selain drp pueh ati...diorang nak tambah berkali kali pun tak kisah...huhuuhu...


inilah makan malam kami sekeluarga malam tu...mee sop + mee kari...sungguh berselera mmasing makan malam tu maklum laa suasana tempat lain...kannn...


sorry ler gambor blurrr laa plak...hehehe...esok paginye plak..chef laa yang bangun awal...siapkan bekpes utk kami semua...ermmmmmm menyelerakan gak...but diet tetap diet...hehehe setakat jamah sesikit tu orait laaa kan...kalo tak ingat ermmmm punah le sudah diet aku...tapi aku jugak yg terseksa nanti..huhuhu banyak kali ingatkan diri sebelum jamah setiap makanan tu...

pas bekpes budak berdua nihh tak nyempat nyempat lagi nak gi bercebor dalam kolam air biru tu...dari semalam asik le dok sembang sembang sakan.."bila nak pegi nih..bila nak sampai nih...." semuanya bila..bila..bila...maklum le bbudak xcited nye mestilaaa lebih...hihihi


so pagi tu lepas bekpes...and pas dpt greenlight dari abah dan ibunye...errmmmpphh aper lagi...yaaaaaa...tu dier berendam sakan le...kome ha ha ha


termasuk le bonda dan ayahanda tercintanya tu....happy bila nengok diorang semua happy..Adek pun nak berendam jugak yee....mmmm alahai anak mama.... mmula kasi rendam rendam kaki dulu..

bila dah naik syokkkk.....

baba...kasi terjun laaa kasi terjun laaaa adek....hehe

haaaaa amekawww....huhuuh pasnih bleh laaa adek berlatih berenang mane tau bleh wakili negara jadik perenang paling muda di bawah 1 tahun...ha ha ha ha.....bangga mama nngan baba...hihi..verangannn sudahh..

Wednesday, 16 November 2011

Ku tatap gambar wajahmu..

tiada apa yang lebih menggembirakan mama bila tngok adek kenyang dan seronok bermain tiap tiap hari...
 bila adek sihat mama pun senang hati..membesar laa wahai anak biar menjadik anak yang solehah dan mendengar kata mama dan baba insyaAllah..setiap detik dan saat adek membesar akan mama rakamkan buat tatapan mama dan baba bila adek dah membesar dan beransur dewasa..


Ku tatap gambar wajahmu..
Sinar mata itu..lirik senyumanmu..pesona yang membelai..
wajahmu bercahaya..memberi bahagia..tiap yang memandang
hati jadi salju..kau terlalu istimewa..kasih sayangmu terpancar..
seikhlas..tiada batasan..terus membara..

cukup cukup la tu makeup kan umah

haaa..aaa kemaruk benor touchup sana sini..bila sampai mase malas kangggg hancusssss..hehe aper lagi umah nih le...(blog tersayang aku nih..)..tau tau je bersawang sana sini mcm umah antu..ha ha ha


apa apa pun insyaAllah akan aku cuba menjadik rajin kemas blog...hehe

Akhirnya rumah baru siap..

hehe..maksud aku wajah baru blog aku nih...baru le sesuwaaaaiii gitu..sedap mata memandang tak serabut...kene dengan warna dan jiwa aku yg ceria lagi sentimental nih hua ha ha ha....seharian aku ngerjakan akhirnya terkemas kini gak ler blog aku nih...

ermmmm..pas maghrib tadi aku tersungkur jap ngan  Maisarah..siap pesan kat baba.."kalo keluar gi surau kang ..baba kunci pintu ngan pagar sekali ekk..takot mama tak sedar..kang.."

 jaga jaga je dah kul 9 mlm...huhuhuh memang kalo kerat 16 tak sedor gamaknye...itupun Maisarah merenggek mintak susu terus aku bangun wat kan dia susu dan ke dapur goreng ikan masak nasi...rase mcm mimpi je..alamakkk malasnya nak wat gulai bagai...jerit kat baba.."kite makan nasi goreng je laa ekk malam nih..." lagipun dah lame aku tak goreng nasi cili padi kaw kaw...semenjak berdoyot nih...hehe

so malam nih skip lerr...esok sambung diet balek...

nasi goreng aku tak mcm nasi goreng....pasal nasi panas panas terus goreng..mane mauunye...errrkk jadik le..janji dia tergoreng dalam kuali gak...hehe dengan berulamkan daun bawang dan ikan goreng...lengkap le menu malam kami sekeluarga malam nih.....

seharian dok sini..

jangan mama jadik cenggini sudah laa...hehehe baru iyeeee...masok spital mental plak kang..!
inilahh keje baru aku skarang nih...hehe sambil golek golek sambil wat keje...rasenye ini je kot yang paling sesuaiii..utk orang mcm aku..hehe sehari suntuk tak tido pun takpe..janji tak memenatkan..agak2 letih ngantok tido je depan komputer nih..teror tak teror...hihihihi...namun tanggungjawab mama pada adek + baba..mama tak lupa ok..

Tuesday, 15 November 2011

mama gosok gigi rimau malam tadi...

adek tolong tido lame ckit ye..hehe mama nak tumpang tido sebelah adek jap...malam tadi mama gosok gigi rimau tu yang tak tido sampai laa nih..ngheheeeeeeeee..:P


gosok punye gosok tak gak putih putih...acu nengok....nih....

koje tengah malam..

adohaiii mata ku dah mcm sportlight je malam nih...tu le bahana terlebih lebih tido siang...nasib le tugasan ku hanya kat umah jerkk...
 hehe ttiba plak perut nihhh seakan lapar mintak di isi laaa plak...so aperlagi...kalo lapar makan ...x yah nak stress stress ok...ahak ahak...so menu di tngh malam ku nugget daging goreng...

takpe..esok je kite bakor lemak lemak tu ok....aku gitu ler bila rase rase terlebih makan aper lagi..huk hak huk hak...berhempas pulas buang kalori hehe...

tak cukup dengan yang tu....yang nih pun wat jugak tu...hehe...

sekadar nak kluarkan peluh je..takde le wat sampai bermati matian...huhu yang penting...agen pembantu di atas nunnnn ada membantu...pasti ok no problem laaa....dan hari hari tatap je idola idola nihh...hehehe
pasti lagi bersemangaatt...

peeeeewwwwiiittttt...cayalaaa..

uppsss..mama salah lagi!

ntah nape malam nih aku lewat sikit tido..selalu tu waktu cenggini dah join dua beranak nih gedeboom...hehe mgkin malam nih idea nak nulis blog mencurah curah kot...apa apa pun layan kann aje le..yeeee..

siang tadi bawak Maisarah gi hospital just gi utk checkup biasa je...alhamdulillah berat Maisarah meningkat dari hari ke hari..tadi timbang dah 6.4kg...huhuhu ada mase aku tak larat nak dukung dah.. gilir gilir ngan baba nye je...doc pun just tanya perkembangan Maisarah semuanya normal..alhamdulillah next appointment 5/4/2011 pulakk...

cuma tadi sewaktu doc arahkan aku gi amek darah Maisarah..tak tersangka pulak kes yang gini berlaku pada aku...pas aku letak borang amek darah tu dalam bakul kat bilik amek darah tu..aku terus duduk menunggu giliran sambil riba si tecik nih yang dah kekenyangan menyusu terus tertido...aku pun beraleh tempat duduk bebetul depan pintu bilik yang ternganga luas...sambil tu mata aku terbaca nota yang tertepek kat pintu bilik..."ibu bapa di kehendaki duduk di luar sewaktu proses pngendalian di jalankan..Terima Kasih"..

dalam hati kate.."woo tak leh masuk..maklum le hospital gomen.." hehe kene le patuh arahan..kang tak pasal kene sound plak kangg..tengah ati aku dok ngomel sensorang tu...sempat lagi suh baba adek gi basuh botol susu jap sementara tunggu giliran...

ttiba aku dengar misi panggil sambil pandang muka aku angguk suh masuk...huhuhu dalam ati kate "aikk..cepat plak..belum panas lagi punggung duduk dah panggil..bagusss le cenggini ada kemajuan..cepat takyah tunggu lelama.." aku terus dukung Maisarah sambil bergegas masuk..terus aku letak Maisarah atas katil dan berlalu nak keluar semula..rupanya adek dah terjaga aper lagi melalak jam jam tu jugak tengok aku nak pergi tinggalkan dia...huhuhu manja sungguh dia dengan aku...takleh tinggal seminit pun...sorry sayang mama keluar kejap je..mama tunggu adek kat luar ye..adek dah siap nanti mama masuk amek adek balek ok...

sian sungguh aku dengar jeritannya tersedu sedan mintak jangan tinggalkan dia..adohaiiii la anak...

aku terus duduk kat luar sambil dengar jeritan Maisarah namun dalam hati aku berkata kata plak..."aiikk aku yg baru sampai dah kene panggil..tapi tadi sebelum aku ...ada parents lain yang menunggu sama..." huhuhu hati aku dah mula cuak...errrkkk betul ke nama Maisarah tadi yang misi tu panggil errrkk...adohaiiiii....tengah aku ding dong ding dong...misi pun keluar panggil aku amek adek...cepat cepat aku masuk dalam dapatkan si tenit aku tu.yang dah merah padam mukanya menjerit..siannnn dia penuh mukanya dengan airmata..

terus aku mention nama Nur Maisarah Hasinah..mulut nih terpacul cakap..doc pulak bagitau nama lain...arrrghhhh!! dah ku telah mesti silap nih...adohaiiii mcm mane nih..misi kat sebelah tadi mula salah kan aku..."tadi saya panggil akak kata ye.." aikkk...ye ke..."akak salah dengar kot...maklum le awak panggil tadi pun slow sangat..awk pandang saya sambil angguk..akak ingat giliran akak le.." adohaiii mcm mane doc...?"

nasib doc kate "takpe tukar pek darah nih je.." berkali kali aku tanye "betul ke doc..takde ape ape nih..." ngan muka kesal..aku pun berlalu dapatkan baba adek tngh tunggu kat luar...baba perasan muka mama dah lain mcm..terus dia tanya "kenapa ..kenapa..?" baba plak panik...aku pun citer le aper yang berlaku...aperlagi lagi sekali aku kene bebel sampai dalam kereta..sampai rumah...sampai ke petang sampai ke malam tak sudah..."hissshhh..mama nih kan nasib le budak tu amek darah jugak..kalo di buatnya budak yg sepatutnya masuk dulu tu kene tebuk pale...tak pasal pasal adek pulak yang kene..." baba bebel kan mama...

aku just diamkan diri..tahu diriku bersalah..uwaaaaaaaaaaa maap kannn..mama dek!...

Monday, 14 November 2011

adek ...adek

adohaiiii..sian adek kelmarin jatuh katil lagi...nasib baik tak apa apa..kali nih kali kedua adek jatuh katil......panik gak mama..tp panik mama tak mcm memula adek jatuh dulu tak bermakna laa mama wat tak kisah je...but mama masih boleh cool lagi....kalo tak silap mama umur adek 2 bulan masa jatuh kali pertama dulu...maklum le ubun2 lembut lagi ishhhh mmg rasa pastu tobat taknak tinggalkan adek sensorang lagi...kalo tak silap mama ada simpan gambo adek ngan pale benjol tu...hehe nanti mama selongkar album..haaaa jumpa pun..


nasib mase nih pale adek baba dah gondolkan..tu senang nampak benjol nye...cepat cepat mama tuam dengan tungku panas...hati mama risau sangat sangat...baba balek je mama terus citer kat baba..aperlagi bebel baba 2..3..hari tak abis abis...mama ckp mama tak sengaja time tu mama tngh bersiap siap..mama letak adek dalam carry pastu mama letak carry tu atas katil...ntah mcm mane adek lonjak lonjak..ttiba adek menggelungsur je dari atas carry tu ke bawah ...mcm kilat...mama betul betul menyesal sangat sangat...

tapi menyesal mama teruji lagi sekali...mama nak basuh botol susu adek..mama rasa dah sendal ngan bantal tempat adek golek golek tu...ntah mcm mane adek lagi skali tergolek jugak...ttiba mama dengar meraung je suara adek jeritttt...berlari mama dapatkan adek...huhuhu tak sempat rupanya jugak mama nak selamatkan adek...lagi sekali adek benjol kat dahi kali nih...


alahaiii sian anak mama...

Friday, 11 November 2011

sambung lagi...

kitorang kat kampung tiap tiap tahun raya haji dapat daging kerbau diorang kat sini korban kerbau..daging dia mcm daging lembu gak laa..but one thing aku rasa daging kerbau nih tak le hanyir sangat bau dia mcm daging lembu...


so seperti biasa la bila dapat daging korban..menu utama yang pasti wat sop kaw kaw punye..hihi but time mak mertua aku tengah lentang lentung kat dapur ngan adik ipar aku...time nih aku tngah tido kan Maisarah..dengan aku aku.. skali turut membuta baekkk punya...heheh bagussssnye menantu kann...sabauu jela...bangun bangun je aku tngok sop dah siap...walllahhhh cayalaaa...ape lagiii..slurrrrpppp la...


so diet aku selamat lagi...tnghari tu makan sup jeee...burrrpp! sungguh menyelerakann...

kesinambungan al kisah

bila dah start menaip kat blog nih..eemmmm macam macam plak rase nak cerita..hehe blog nih umpama rakan sembang suara hati laa nih bagi aku..maklumler kat umah nih takde sapa kecuali Maisarah..nak sembang ngan dia bukannya dia reti mende pun...so luahkan je laa kat dalam nih ...so sambung citer balek..

tengah tengah aku menaip kat blog nih..Maisarah tengah tido so amek kesempatan laa nih..kang nanti kalo dia dah jaga alamat ler asik gaduh je ngan dia pasal ngaco aku tngh meluah perasaan..hehe dia pulak mintak mama dia layan maklum ler budak kecik yang masih perlukan kasih sayang dan perhatian...

cuti raya haji kat kampung hari tu..diet aku alhamdulilah tak le over makan...Jumaat tu kitorang bertolak ke kampung sampai dalam kul 8 malam mcm tu..so sabtu esoknya kitorang sefamili berpuasa sunat..so kurang le makan siang tu...juadah berbuka pulak kitorang wat "western" + "kmpung style" ha ha ha...amende tu........ yang benornya..aku bercadang nak wat ayam goreng rempah je..kunun kunun buka nanti aku nak ratah lauk je laa..tngh2 aku perap ayam...mak mertua aku kata..bakor je la ayam tu...takyah goreng since bara api kat luar untuk bakar lemang pun ada....ermmmmm ape lagi kalo dah bakor ayam....aper kata kita wat coselaw gakk adik ipar aku cadangkan pulak...hehehe...cantikkkkkk!..

lama nye tak jenggah blog

huhu..utk bulan november nih blum lagi nak tulis ape ape..bnyak gak perkara yang terjadik di awal bulan sebelas nih benornya...tapi ntah kenapa mcm berat je nak menaip..hehe mcm tak terkeluar je perkataan dari suara hati nih...ehh ehh tapi now dah terkeluar dah nihh ok laa tu...so kiranya nih dari suara hati aku yang paling dalam laa nih...hihi

hari raya korban telah pun seminggu berlalu..aku beraya kat kampung baba..seronok Maisarah balek kampung jenguk opah + atuk...diorang pun rindduuu gak dengan Maisarah..maklum laa kalo tak silap last kitorang balek kampung cuti Hari Raya Aidilfitri yang lepas je...

beraya kat kampung berjalan mcm biase je...pagi pagi mcm biase la sediakan sarapan..bersolat hari raya..makan makan dan kami sefamili sempat jugak lah menziarahi sedara mara yang uzur khabarnya...aku pun seronok gak bila balek kampung nih..rase mcm tak nak balek klang plak..hehe masa mmula nak balek mcm malas je..tapi bila dah sampai kampung rase mcm taknak balek ke sini pulak...

nasib la cuti raya haji jatuh hari ahad so baba adek dapatla panjangkan cuti hingga ke isnin pastu dia sambung lagi ke hari selasa..wahh seronok seronok...bila ada di samping dia..hehe..kami bertolak dari klang hari Jumaat...baba adek amek cuti 1/2 hari ..pas solat jumaat kami bersiap2...dah nak balek kampung...yahooooo!

juadah kami sefamili mcm biasa laa menu wajib lemang..dan rendang..


but aku pulak mcm tak kene je kalo raya takde nasi impit dah kuah kacang my peberet menu di hari raya...

kuah kacang aku spesel sikit letak ayam..huhu baru ada kick..resepi turun temurun dari arwah wan aku...mmmmm bila sebut arwah wan..teringat pulak dekat arwah abah...hati mula jadik sebak..:(